7 Φεβρουαρίου 2013

Nike Air Max LeBron VIII V2 (Christmas Edition)

Το καλοκαίρι του 2010 ο LeBron James ανακοίνωνε μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης την απόφασή του να μαζέψει το περίσσιο ταλέντο του και να μετακομίσει στη Φλόριδα για χάρη των Miami Heat. Ο πόθος του να κατακτήσει ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή NBA με τη βοήθεια ενός εκ των κολλητών του (Wade) τον ώθησαν στη αποχώρησή του από το αγαπημένο του Cleveland μετά από επτά ολόκληρα χρόνια γεγονός προκαλώντας τεράστιο σούσουρο γύρω από το όνομά του εκείνο το καλοκαίρι. Αυτή η "προδοσία" δεν φάνηκε να επηρεάζει τη Nike η οποία προχωρούσε απρόσκοπτη στο σχεδιασμό του όγδοου μοντέλου της signature σειράς του LBJ. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Jason Petrie αναλάμβανε την ευθύνη να επινοήσει και να σχεδιάσει ένα ακόμη Nike LeBron που θα ακολουθούσε τον παίχτη στο νέο του ξεκίνημα στη ήδη αξιοζήλευτη καριέρα του. Το Nike Air Max LeBron VIII ανακοινώθηκε λίγο μετά το περίφημο "Decision" και επειδή κανείς δε γνώρισε την απόφαση του LBJ φρόντισαν το νέο εγχείρημα να μην έφερε στοιχεία που θα τον συνέδεαν είτε άμεσα ή είτε έμμεσα με τη προηγούμενη αγωνιστική του θητεία. Εμείς όμως δε θα ασχοληθούμε με το ορίτζιναλ 8άρι αλλά με τη δεύτερη εκδοχή του (V2) που εμφανίστηκε για πρώτη ανήμερα των Χριστουγέννων του 2010.
Το νεότερο LeBron βασίζεται λίγο πολύ στις τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για να επιτευχθεί το άκρως πετυχημένο Air Max LeBron VII. Στη πρώτη του έκδοση το 8ο μοντέλο αξιοποιεί κομμάτια από nubuck και πάνελ που περιέχουν Flywire συνδυάζοντας έτσι lifestyle αλλά και επιδόσεις. Στο V2 το κέλυφος είναι σαφέστατα πιο εύκαμπτο αφού χρησιμοποιείται πορώδες foam απ' άκρη σ' άκρη το οποίο έχει επικαλυφθεί με πολύ λεπτό mesh και επόμενης γενιάς Flywire συν λίγο από fuse σε σημεία όπου είναι χρήζουν προστασίας. Μ' αυτόν τον πολύπλοκο συνδυασμό υλικών επιτυγχάνεται δραστική μείωση του βάρους περίπου μιας ουγκιάς ήτοι 30 γραμμάρια, σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας. Το αντικραδασμικό σύστημα που υπήρχε στο περασμένο μοντέλο παρέμεινε σχεδόν ίδιο, προφανώς κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του "Βασιλιά". Έτσι έχουμε και πάλι μια ενδιάμεση σόλα από phylon υλικό κι ακριβώς από κάτω της έναν τεράστιο και παχύ αεροθάλαμο Air Max 360 μόνο που τούτη τη φορά μια επιπρόσθετη και πολύ λεπτή στρώση από phylon έχει τοποθετηθεί στο πίσω μέρος, μεταξύ του θαλάμου και της εξωτερικής σόλας. Όσον αφορά τώρα την εξωτερική σόλα έχει επιλεγεί το κλασικό και πάντα λειτουργικό κυματοειδές μοτίβο χάραξης που φέρει εγκάρσια "κανάλια" ώστε να κάμπτεται όσο είναι δυνατόν ο αεροθάλαμος χωρίς να θυσιάζεται η πρόσφυση του παπουτσιού.
Το Nike Air Max LeBron VIII V2 (volume 2) όπως ειπώθηκε και νωρίτερα αποτελεί επανασχεδιασμό του αρχικού μοντέλου που επιτεύχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αφού το παρουσιαζόμενο πατούμενο κυκλοφόρησε ανήμερα των Χριστούγεννα του '10. Σα σχέδιο το LeBron VIII δεν έχει βασιστεί σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο εξού και το καθαρά αθλητικό παρουσιαστικό του. Τα swoosh του έχουν μικρύνει λιγάκι με εκείνο που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά να χει μετακινηθεί κιόλας προς τα πίσω με το τέλος του να "αγγίζει" το heel tab. Αν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά το παπούτσι θα διαπιστώσει πως δε φέρει κανένα προσωπικό λογότυπο του αθλητή γι' αυτό και η εκτεταμένη χρήση του λιονταριού που αναλαμβάνει χρέη εκπροσώπου και στέκεται αγριεμένο στη κορυφή της γλώσσας αλλά και μέσο της εξωτερικής σόλας. Το νούμερο του μοντέλου αξιοποιείται έξυπνα αφού πάνω στο κέλυφος λειτουργεί ως μέρος των οπών για τα κορδόνια ενώ στην εξωτερική σόλα βρίσκεται κάτω από τη φτέρνα. Ότι κι αν υπάρχει πάνω στο παπούτσι αυτό έχει πάρει την έγκριση του "Βασιλιά" εξού και η υπογραφή του κάτω από το heel tab παρέα με ένα μικρό swoosh. Και αν δε σας πείθει η υπογραφή νομίζω πως η ετικέτα πίσω από κάθε γλώσσα στις οποίες αναγράφεται η πρόταση "Engineered to the exact specifications o mr. LeBron James" μαζί με μια κορώνα και το 828 (82=τα παιχνίδια της regular season, 8=το νούμερο στη σειρά) βεβαιώνουν με κάθε επισημότητα τη γνησιότητα του εν λόγω μπασκετικού.
Το Nike Air Max LeBron VIII V2 εξοπλισμένο με τις τεχνολογίες Air Max και Flywire κι έχοντας σα γνώμονα την ελάφρυνση ενός μοντέλου χωρίς να θυσιάζονται οι αρχικές αγωνιστικές του επιδόσεις θεωρείται δικαίως ένα από τα ομορφότερα μοντέλα της δεύτερης πιο επιτυχημένης signature σειράς στην ιστορία της Nike. Το V2 προτιμήθηκε από τον LeBron κυρίως στο δεύτερο μισό της κανονικής περιόδου (2010-2011) και σημείο εκκίνησής του θεωρείται ο Χριστουγεννιάτικος αγώνα του 2009 μεταξύ L.A. Lakers και Cleveland Cavaliers. Ο Kobe Bryant αγωνίστηκε φορώντας μια πράσινη έκδοση του Zoom Kobe VI ενώ ο LeBron James προτίμησε να εγκαινιάσει την V2 έκδοση σε έναν κόκκινο χρωματισμό με κατάμαυρο αεροθάλαμο και πράσινα κορδόνια. Μετά το "Christmas Edition" ακολούθησαν και άλλες εκδόσεις όπως οι "All Star", "Wolf Grey, "Photo Blue" όμως καμιά τους δεν μπόρεσε να φτάσει σε δημοφιλία το "Christmas". Καθώς εξελίχθηκε η σεζόν παρουσιάστηκε και η low έκδοση του μοντέλου ενώ κατά τη διάρκεια των Playoffs ο ηγέτης πια των Heat έδειξε μια εμφανέστατη προτίμηση στη PS έκδοση που ήταν "φτωχότερη" εμφανισιακά αλλά και τεχνολογικά. Εγώ παρά τις τόσες "σειρήνες" δεν άλλαξα την αρχική μου επιλογή και - ευτυχώς - επέμεινα στην  απόκτηση του Χριστουγεννιάτικου LeBron VIII παρά το υψηλό τίμημα που έπρεπε να καταβάλω.