17 Φεβρουαρίου 2013

Nike Zoom Kobe IV (Del-Sol Edition)

Για την αγωνιστική περίοδο 2008-2009 το παπούτσι που έκλεψε τη παράσταση πέρα από κάθε άλλο ήταν το Nike Zoom Kobe IV. Ο κύριος Eric Avar, ο δεύτερος πιο αναγνωρίσιμος και διακεκριμένος σχεδιαστής μπασκετικών παπουτσιών στην ιστορία όχι μόνο της Nike, έκατσε κι άκουσε με προσοχή τις επιθυμίες του τοτέμ των Lakers οι οποίες εισακούστηκαν από τον επικεφαλής σχεδιασμού της signature σειράς του "Black Mamba". Η επιθυμία του ήταν ξεκάθαρη, ήθελε ένα χαμηλό και πανάλαφρο μπασκετιτικό κι ο Avar δε του χάλασε χατίρι. Αυτό που προέκυψε ήταν το Kobe IV που εν πολλοίς οφείλει την ύπαρξή του στη λατρεία του Kobe για το ποδόσφαιρο και στην απορία του αφού οι ποδοσφαιριστές μπορούν και παίξουν άνετα φορώντας χαμηλά παπούτσια γιατί να μην μπορεί κι ένας μπασκετμπολίστας να αγωνίζεται με εξίσου "κοντά" υποδήματα; Θα ταν κάτι το επαναστατικό, κάτι που καμιά έως τώρα σειρά με τη προσωπική σφραγίδα κάποιου αθλητή δεν είχε δοκιμάσει, αν και ορισμένοι παίχτες φορούσαν ήδη χαμηλά παπούτσια στα παιχνίδια τους όπως ο δις-MVP Steve Nash.
Το εγχείρημα δύσκολο αλλά το αποτέλεσμα δικαίωσε όσους πίστεψαν σε κάτι πρωτοποριακό. Για να πάρει σάρκα και οστά το Nike Zoom Kobe IV χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερες τεχνολογίες όπως η Zoom Air, αλλά και νεότερες σα τη Lunar Foam (πρόγονο του Lunarlon) και τη Flywire. Για το άνω μέρος της κατασκευής συνδυάζονται μεταξύ τους κυρίως δύο ειδών υλικά από διαφορετικές εποχές κι έτσι έχουμε συνθετικό δέρμα για το κουτουπιέ, το toe cap και τη ράχη του ενώ στα πλαϊνά μέρη έχουν αξιοποιηθεί πάνελ με τη τεχνολογία-σύστημα Flywire στη πρωταρχικής της μορφή όπως δηλαδή ήταν στα og Hyperdunk του '08. Ακολουθεί μια ενδιάμεση σόλα από phylon εντός της οποίας έχουν τοποθετηθεί σε δύο εντελώς διαφορετικά σημεία οι δύο προαναφερθείσες αντικραδασμικές τεχνολογίες της swoosh. Έχουμε λοιπόν έναν θύλακα Zoom Air εγκατεστημένο στη φτέρνα ενώ στο έμπροσθεν μέρος της ενδιάμεσης σόλας βρίσκεται μια οβάλ στρώση από Lunar Foam υλικό. Το κοντό σχέδιο μαζί με τα Flywire πάνελ μπορεί να μείωναν δραστικά το βάρος του παπουτσιού όμως απ΄την άλλη μεριά θυσιαζόταν τα κρατήματα και το lockdown εξού και οι επιλογές της τοποθέτησης ενός μεγάλου heel counter στη φτέρνα του Kobe IV, το ενισχυμένο κολάρο περιμετρικά των αστραγάλων αλλά το shanke plate από ανθρακόνημα στο μέσο του παπουτσιού. Τέλος, έχουμε μια εξωτερική σόλα που χει τη παραδοσιακή χάραξη ψαροκόκαλο μαζί με κάποιες παράλληλες γραμμές ιδίως στο μπροστινό τμήμα της.
Σα σχέδιο το Nike Zoom Kobe IV είναι τελείως κόντρα σε σχέση με ότι έχουμε δει από της συνεχώς εξελισσόμενη signature σειρά του θρυλικού Laker. Μπορεί να ναι κοντορεβυθούλικο σε μπόι αφού υποχρεούται βάσει αρχικού πλάνου να μιμείται ποδοσφαιρικά παπούτσια παρ' όλα αυτά διαθέτει αρκετές σχεδιαστικές λεπτομέρειες. Τα swoosh σε σχέση με το περασμένο μοντέλο (Nike Zoom Kobe III) διαπλασιάστηκαν και επανήλθαν στα σημεία που χουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε εν αντιθέσει με το λογότυπο Kobe που δείχνει αμετακίνητο απ' τη κορυφή κάθε γλώσσας. To toe cap συν το κομμάτι δέρματος κάτω απ' το heel counter έχει έχουν ανάγλυφη υφή αφού που παραπέμπει στην επιδερμίδα του φιδιού κάτι λογικό αφού πρόκειται για πατούμενο ενός Mamba! Φυσικά απ' το ζευγάρι δε λείπει η υπογραφή του παίχτη που δύναται να μεταφραστεί κι ως σφραγίδα έγκρισης του παπουτσιού ενώ για δεύτερη φορά στη σειρά έχουμε την εμφάνιση του νέου αριθμού του Kobe με το νούμερο 24 να ναι πρεσαριστό πάνω ακριβώς από το μέσο του heel counter.
Το Nike Zoom Kobe IV παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα στις 18 Δεκεμβρίου του 2008 και μια μέρα αργότερα ο Kobe τα ντεμπούταρε εντός αγωνιστικού χώρου στην εκτός έδρα αναμέτρηση των Los Angeles Lakers με τους Miami Heat του άλλοτε συνοδοιπόρου του Shaq. Το παπούτσι αρχικά εμφανίστηκε σε τρεις ξεχωριστούς χρωματικούς συνδυασμούς ("Carpe Diem", "Varsity Purple" και "Del Sol") εκ των οποίων απ' όσο γνωρίζω κι ενθυμούμαι μόνο δύο εμφανίστηκαν στην ελληνική αγορά. Η εικονιζόμενη έκδοση είναι η "Del-Sol" που κατά τη προσωπική μου άποψη είναι η κομψότερη όλων αν και ο τότε MVP με το που γνωστοποίησε τα Kobe IV στο ευρύ κοινό δε τα έβγαλε ποτέ από τα πόδια του δοκιμάζοντας κυριολεκτικά εκατοντάδες συνδυασμούς του, με τη Nike να σχεδιάζει ακόμη και ειδικές εκδόσεις στις οποίες αποτυπώνονταν τα επιτεύγματα του παίχτη. Από κει και πέρα τα μετέπειτα Kobe μοντέλα που ακολούθησαν είχαν κι έχουν την ίδια σχεδιαστική και κατασκευαστική φιλοσοφία.