22 Φεβρουαρίου 2013

Nike Zoom LeBron II (All Star Edition)

Ο LeBron James πριν ακόμη εισέλθει στο μαγικό κόσμο του NBA είχε χαρακτηριστεί από πολλούς ειδικούς του αθλήματος ως ο επόμενος μεγάλος σταρ του παγκόσμιου μπάσκετ. Με τον Michael Jordan να χει ήδη αποχωρήσει οριστικά από την ενεργό δράση η Nike όργωνε κάθε πιθανό και απίθανο μέρος αναζητώντας διακαώς τον επόμενο αθλητή-σύμβολο με τον οποίο θα προωθούσε τα μπασκετικά της προϊόντα την επόμενη 15ετία και βάλε. Στη μονομαχία που έδωσε με τις Adidas και Reebok αναδείχθηκε νικήτρια κι εξασφάλισε την υπογραφή του "Chosen 1" ξοδεύοντας περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια για συμβόλαιο διάρκειας επτά χρόνων, ένα αν μη τι άλλο ιλιγγιώδες ποσό που δεν είχε δοθεί ποτέ πριν και μάλιστα για έναν τόσο νεαρό μπασκετμπολίστα. Η απήχηση που γνώρισε τελικά το Nike Air Zoom Generation, το πρώτο signature μπασκετικό μοντέλου του LeBron James, ξεπέρασε κάθε προσδοκία κάτι που έκανε τους ιθύνοντες της εταιρείας του Oregon να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Αναπόφευκτα ο πήχης των προσδοκιών για το επόμενο μοντέλο της σειράς ανέβηκε ακόμη περισσότερο και όλοι περίμεναν αγωνιωδώς να δουν το παπούτσι που θα "κοσμούσε" τα πόδια του King. Το Nike Zoom LeBron II εμφανίστηκε επισήμως λίγο πριν το ξεκίνημα της κανονικής περιόδου 2004-2005 και ήταν προϊόν έμπνευσης του σχεδιαστή Ken Link.
Το Nike Zoom LeBron II αξιοποιεί λίγο πολύ τα υλικά και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για τη κατασκευή του Air Zoom Generation σε διαφορετικές όμως αναλογίες κι ελαφρώς τροποποιημένα. Για το άνωθεν μέρος το παπουτσιού συνεργάζονται δύο είδους υλικά, δέρμα πρωτίστως και ballistic mesh δευτερευόντως με το μεν δέρμα να προσφέρει την επιπρόσθετη "σκληράδα" που χρειάζεται το μοντέλο ώστε να μπορεί να συγκρατεί το εκρηκτικό παιχνίδι του ROY 2003-04. Στο κέλυφος του παπουτσιού συνυπολογίστε κι ένα διόλου ευκαταφρόνητο heel counter που χει επενδυθεί εξωτερικά με κομμάτια δέρματος και voila. Εν συνεχεία έχουμε μια ενδιάμεση phylon σόλα μεσαίου πάχους που ταυτόχρονα λειτουργεί κι ως σασί εντός της οποίας "φιλοξενούνται" δύο ανεξάρτητοι θύλακες Zoom Air οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί στα δύο βασικά σημεία πίεσης του πέλματος. Κι οι δύο θύλακες είναι "περιτριγυρισμένοι" (caged) από αδιάφανα κι ελαφρώς εύκαμπτα PeBax πλαίσια που χουν αποτρεπτικό σκοπό καθώς εμποδίζουν τη περαιτέρω διαστολή των θυλάκων προς όφελος του χρήστη τους. Τέλος, έχουμε μια ενιαία εξωτερική σόλα μ' ένα πρωτότυπο μοτίβο χάραξης που δεν είναι κάτι άλλο παρά η επαναλαμβανόμενη χρήση των αρχικών (LJ) του ονόματος του "Chosen 1".
Ο σχεδιαστής Ken Link δε στηρίχθηκε σε κάποιο αντικείμενο της καθημερινότητας ή σε κάποιο αμάξι προκειμένου να εμπνευστεί το σχέδιο του Zoom LeBron II εν αντιθέσει με τους τρεις προκατόχους τους (Cooper, Hatfield και Avar) που βασίστηκαν στο σχέδιο του Hummer H2 ώστε να εμπνευστούν τη τελική μορφή του θρυλικού πια Air Zoom Generation. Ο Ken έχοντας ως μέλημά του τη κατασκευή ενός performer δεν έδωσε και πολύ σημασία στη σιλουέτα του Zoom LeBron II που η αλήθεια είναι ότι παραπέμπει σε μοντέλο των mid 90s. Προίκισε βέβαια το δημιούργημά του με ανεξάρτητα ki αποσπώμενα βέλκρο στραπ και πολλές μας πάρα πολλές σχεδιαστικές πινελιές εκ των οποίων αυτή που ξεχωρίζει είναι τα laser print τυπώματα στις δερμάτινες επιφάνειες του κολάρου καθώς και στις κορυφές κάθε γλώσσας. Εκεί έχουν τυπωθεί το κεφάλι ενός λέοντα καθότι "Βασιλιάς" κι ο LBJ ενώ απ' την εσωτερική μεριά έχει χαραχτεί το λογότυπο του παίχτη. Το "LBJ23" κοσμεί ακόμη τα άκρα και των δύο στραπ αλλά και τις υπερυψωμένες εξωτερικές πλευρές της ενδιάμεσης σόλας. Το swoosh φυσικά δε γίνεται να απουσιάζει από το μοντέλο κι έτσι εμφανίζεται σε διάφορες μορφές και μεγέθη. Εντοπίζεται στους πρόποδες κάθε γλώσσας και στα εσωτερικά πλαϊνά ενώ δε λείπει και το κλασικό "παιχνίδι-μοίρασμα" μεταξύ του swoosh και του ονόματος της εταιρείας σε old school γραφή. Έτσι στο δεξί παπούτσι έχουμε το swoosh επάνω στη γλώσσα και στην εξωτερική σόλα ενώ στα αντίστοιχα σημεία του αριστερού παπουτσιού τις θέσεις αυτές έχει καταλάβει το "NIKE". Πάνω στα στραπ βέβαια η "μοιρασιά" έχει γίνει με διαφορετικό τρόπο κι έτσι το δεξί σταπ φέρει το "NIKE" και το αριστερό ένα πολύ μεγάλο swoosh.
Το Nike Zoom LeBron II παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2004 κι ο πρώτος χρωματισμός στον οποίο εμφανίστηκε ήταν ο Black-Varsity Red όπου δεν ήταν βασισμένος σε κάποια από τα χρώματα της νυν ομάδας του. Εν συνεχεία ακολούθησαν δεκάδες χρωματισμοί του παπουτσιού ενώ κατά τη διάρκεια του 2005 παρουσιάστηκε και στη low του εκδοχή αν και προσωπικά θεωρώ πως η έκδοση που ξεχώρισε όλων ήταν εκείνη του γκριζομπλέ LeBron II. Η εν λόγω έκδοση η οποία απεικονίζεται και στις παρακάτω φωτογραφίες κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια του All Star Game εκείνης της σεζόν που έλαβε χώρα στο "Mile-High City" το Φεβρουάριο του 2005 με τον LeBron να πραγματοποιεί μια "γεμάτη" εμφάνιση στο ντεμπούτο του στον εν λόγω θεσμό. Η έκδοση "All Star" αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα μυθικότερα μπασκετικά μοντέλα που σημάδεψαν αυτόν τον πολυπροβεβλημένο εορταστικό θεσμό ενώ συγκαταλέγεται - κι όχι αδίκως κατά την προσωπική άποψη - στα πιο επιθυμητά LeBron μοντέλα ever. Άξιο αναφοράς είναι και η συσκευασία μέσα την οποία προμηθευόταν κάποιος τα δεύτερα LeBron καθώς αυτά δεν έρχονταν μέσα στο κλασικό ανοιχτόχρωμο πορτοκαλί Nike κουτί, αλλά ένα κουτί ντυμένο στα χρώματα της εκάστοτε χρωματικής έκδοσης, με συρόμενη θήκη και ένα μεγάλο "LBJ23" λογότυπο σκαλισμένο στην κύρια επιφάνειά του σαν εκείνο που υπήρχε στο laser print κολάρο του μοντέλου. Σε ότι ότι έχει να κάνει με το performing έχω να δηλώσω πως το lockdown είναι πραγματικά εξαιρετικό κι ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τα αποσπώμενα λουράκια. Μοναδικό μειονέκτημά του ίσως να είναι η ελαφρώς ολισθηρή εξωτερική του σόλα.