30 Μαΐου 2015

Air Jordan I (Chicago)

Το παπούτσι που έμελλε να αλλάξει μια για πάντα την κατηγορία των μπασκετικών υποδημάτων κι εν γένει τον μπασκετικό εξοπλισμό δεν είναι άλλο από το περιβόητο Air Jordan I. Αποτελεί προϊόν έμπνευσης του τέως αρχισχεδιαστή της Nike Peter Moore ο οποίος όταν το σχεδίασε σίγουρα δεν περίμενε ότι το παπούτσι του ακόμη και 30 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του θα κατόρθωνε να "κοντράρει" σε φήμη, δόξα και εμπορικότητα πολλά από τα κορυφαία και σύγχρονα μπασκετικά υποδήματα. Το πρωτότοκο AJ φορέθηκε αποκλειστικά από τον 21χρονο τότε Michael Jordan όχι μόνο κατά την διάρκεια της ρούκι σεζόν του ως επαγγελματίας αλλά και σε πληθώρα αγώνων της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Προπομπός του Air Jordan I ήταν το άσημο Nike Air Ship, ένα παντελώς άγνωστο μοντέλο στο οποίο έμοιαζε σε τρομερά μεγάλο βαθμό και παράλληλα αποτέλεσε την "πέτρα του σκανδάλου" στη περιβόητη απαγόρευση που επέβαλε το NBA στη Nike και τον MJ οι οποίες παραβίαζαν τον αυστηρό "uniformity rule" που χε θεσπιστεί σχετικά με την ομοιομορφία των αθλητικών εμφανίσεων. Έκτοτε το Air Jordan I έχει επανακυκλοφορήσει αρκετές φορές στους ορίτζιναλ χρωματισμούς του ενώ δεν έχει παραλείψει να παρουσιαστεί και σε άπειρους νέους χρωματικούς συνδυασμούς μερικοί εκ των οποίων γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία.
Το εικονιζόμενο Air Jordan Ι το συντροφεύει το παρατσούκλι "Chicago" μιας κι είναι "βαμμένο" στα χρώματα των Chicago Bulls. Τι το κάνει όμως τόσο ξεχωριστό μεταξύ των τόσων σπουδαίων Js που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς? Το πρώτο και σπουδαιότερο ιστορικό γεγονός που "κουβαλάει" είναι η κορυφαία ατομική επίδοση από πλευράς σκοραρίσματος που χει επιτευχθεί ποτέ στην ιστορία του NBA σε επίπεδο Playoffs. Ο MJ στη παραγωγικότερη παράσταση της καριέρας του "φόρτωσε" το καλάθι των πάλαι ποτέ κραταιών Boston Celtics με 63 πόντους στο δεύτερο αγώνα των Playoffs του 1986 και μάλιστα μέσα στο Boston Garden μια επίδοση που εντυπωσίασε μέχρι και τον Larry Bird. Μια 20ετία αργότερα και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 1998, o Μιχαλάκης για το τελευταίο του ματς στο Madison Square Garden όντας μέλος των Bulls θα αγωνιζόταν φορώντας ένα ζευγάρι "Chicago" AJ1 που αν και τον στένευαν δε τον εμπόδισαν να σκοράρει 42 ποντάκια. Η εικονιζόμενη έκδοση πρωτοεμφανίστηκε το μακρινό 1985 κι επανακυκλοφόρησε το 1994 αφού η Nike επιθυμούσε μ' αυτό το παπούτσι να τιμήσει τον αθλητή που κυριολεκτικά την ανέδειξε και τη γιγάντωσε έστω και αν η απόσυρσή του από την ενεργό δράση δε διήρκεσε πολύ.
Η Jordan Brand κάπου το 2014 ανακοίνωσε το επόμενο μεγάλο της project το οποίο και αποκάλεσε "remastered". Πρόκειται ουσιαστικά για την επανακυκλοφορία παλαιότερων κωδικών που θα έφεραν ποιοτικότερα υλικά και προσεκτικότερη κατασκευή με σκοπό να προσεγγίσουν αν όχι να μοιάζουν ακριβώς στις ορίτζιναλ εκδόσεις. Ένας απ' του κωδικούς που επιλέχθηκε να λάβει αυτή την φροντίδα είναι το Air Jordan 1 "Chicago" και πραγματικά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!! Το "Chicago" σε ταξιδεύει πραγματικά πίσω στο χρόνο μιας και σ' αυτό επέστρεψαν δύο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αυθεντικής έκδοσης. Το πρώτο αφορά τη νάυλον γλώσσα με το υφασμάτινο λογότυπο της Nike ραμμένο ακριβώς στη κορυφή της ενώ το δεύτερο στοιχείο δεν έχει να σχετίζεται με παρουσία αλλά με απουσία καθώς στη πρύμνη του παπουτσιού δεν υπάρχει κανένας Jumpman παρά μόνο το "Wings" λογότυπο στο ύψος του αστραγάλου όπως ακριβώς συνέβαινε στην og μορφή του. Επίσης, τα Air Jordan I "Chicago" έρχονται μέσα στο κουτί τους un-laced όπως το 1985 που πρωτοκυκλοφόρησε. Όσοι το προμηθευτήκατε πραγματικά είστε πολύ τυχεροί!
Όσοι επιθυμείτε περισσότερο πληροφορίες σχετικά με το μοντέλο δεν έχετε παρά να κλικάρετε στο σύνδεσμο που ακολουθεί.