6 Αυγούστου 2017

Nike LeBron 9 (Dunkman)

Η πρώτη σεζόν του LeBron James με τη φανέλα των Miami Heat σίγουρα δεν είχε την επιθυμητή κι ευτυχή κατάληξη που ανέμενε ο "King" όταν τον Ιούλιο του περασμένου έτους (2010) έπαιρνε τη μεγάλη απόφαση να μαζέψει τα μπογαλάκια και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του και να μετακομίσει εκτός Οχάιο ώστε να αναζητήσει με περισσότερες αξιώσεις το πρώτο του δαχτυλίδι. Εκείνη τη χρονιά ο ηγέτης πλέον των Heat πορεύθηκε σχεδόν σ' όλη τη διάρκεια της κανονικής περιόδου φορώντας τα Air Max LeBron VIII αλλά κατά τη διάρκεια των Playoffs προτίμησε την PS εκδοχή τους. Στο LeBron 8 PS στηρίχθηκε κι ο σχεδιαστής Jason Petrie για τη δημιουργία του ένατου κατά σειρά μοντέλου της επίσημης signature σειράς του LBJ. Ο Jason Petrie μέχρι τότε είχε συμβάλει τα μέγιστα στην αλλαγή πλεύσης της σειράς όσον αφορά τη σχεδιαστική προσέγγιση των παπουτσιών της, μετρώντας ήδη δύο χρόνια στο τιμόνι του απαιτητικότατου αυτού project με τα Air Max LeBron VII & VIII να θεωρούνται εκ των κορυφαίων μπασκετικών στην ιστορία της εταιρείας. Το Σεπτέμβριο του 2011 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Nike LeBron 9 όμως ο παίχτης τα πρόβαρε επισήμως στο καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο αγώνα που έμελλε να ήταν κι ο πρώτος της νέας σεζόν μιας και η διαφωνία μεταξύ ιδιοκτητών και παιχτών για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης (CBA) είχε οδηγήσει σε lockout με αποτέλεσμα η κανονική περίοδος να μετρήσει μόλις 66 αγώνες.
Το Nike LeBron 9 είναι μια καθ΄ όλα συμπαγής κατασκευή που χρησιμοποιεί ότι τελευταίο από απόψεως τεχνολογίας αλλά και υλικών διέθετε εκείνη την εποχή ο αμερικάνικος κολοσσός αθλητικών ειδών. Το κέλυφος του παπουτσιού συνίσταται κατά κύριο λόγο από Hyperfuse τριών στρώσεων ενώ κατά τόπους αξιοποιούνται κι άλλα υλικά με το καθένα τους να εξυπηρετεί και διαφορετικό σκοπό. Έτσι έχουμε παλαιάς κοπής woven πλαίσια που φαινομενικά έχουν ακανόνιστο σχήμα όμως λειτουργούν ως σταθεροποιητές ενώ νήματα Flywire διέρχονται μέσα από τα κέλυφος με τον τρόπο που συνηθιζόταν να αξιοποιούνται εκείνη την εποχή. Να μη λησμονήσουμε βέβαια και τα εκατέρωθεν δύο πλαστικά "αυτάκια" που εκπορεύονται από τα έγκατα του κελύφους ενισχύοντας περαιτέρω το lockdown αφού οι καταλήξεις τους φέρουν οπές για τη διέλευση των κορδονιών. Για την απορρόφηση των κραδασμών το παπούτσι διαθέτει μια ενδιάμεση σόλα προερχόμενη από phylon υλικό στο έμπροσθεν μέρος της οποίας κρύβεται επιμελώς ένας θύλακας Zoom Air ενώ στο "τακούνι" διακρίνουμε έναν παχύ αεροθάλαμο Air Max 180, ένας συνδυασμός που είδαμε άλλωστε και στο 8 PS. Ολοκληρώνοντας έχουμε μια εξωτερική σόλα με νέο αλλά παρεμφερές μοτίβο χάραξης με το αντίστοιχο που είδαμε μαντέψτε που, ω ναι στο 8 PS!!
Εμφανισιακά το Nike LeBron 9 δείχνει πολύ επιθετικό και πιο ετοιμοπόλεμο από ποτέ κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε σχέδια του Petrie. Στο ενοικιαζόμενο παπούτσι πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα υποστηρικτικά πλευρικά πάνελ τα οποία αν τα παρατηρήσει κάποιος από μια εύλογη απόσταση θα νομίζει πως πρόκειται για ανθρακόνημα εξαιτίας της χαρακτηριστικής τους πλέξης. Από κει και πέρα τα swoosh δεν έχουν μετακινηθεί από τις γνωστές τους θέσεις ενώ στη κορυφή της γλώσσας έχει τοποθετηθεί φαρδιά πλατιά η υπογραφή του "Βασιλιά". Στο LeBron 9 κάνει ντεμπούτο το νέο λογότυπο του παίχτη που πλέον αρμόζει 100% στο προαναφερθέν παρατσούκλι του και συνήθως το εντοπίζουμε εις διπλούν (κορδόνια και βάση του heel tab) πάνω στο κέλυφος. Στην εξωτερική σόλα παρατηρούμε δύο είδη χάραξης όπου το μεν ένα βασίζεται στην διαρκή επανάληψη του νούμερου 6 ή 9 ή και των δύο μαζί αλλά περιφερειακά φέρει ένα πιο συμπαγές μοτίβο στο οποίο διακρίνετε η χαίτη του λιονταριού, του σήματος δηλαδή που ακολουθεί σταθερά τον LBJ καθ' όλη τη διάρκεια της έως τώρα καριέρας του. Κάπου ανάμεσά τους έχει στριμωχτεί με έντεχνο τρόπο και το νέο λογότυπο στέμμα του τέως υπαρχηγού των Miami Heat!
Η 19η Σεπτέμβρη του 2011 είναι η ακριβής ημερομηνία γέννησης του Nike LeBron 9. Τα χαρμόσυνα νέα ήρθαν μέσω του επίσημου ιστότοπου της Nike και όχι μέσω κάποιας φαντασμαγορικής εκδήλωσης. Τότε έγινε γνωστό πως το παπούτσι θα κυκλοφορούσε πρώτα στην αχανή αγορά της Κίνας και μετά από κάνα δεκαπενθήμερο θα ξεκινούσε να διατίθεται και στην αμερικάνικη αγορά σε αλλά σε δύο νέους και εντελώς διαφορετικούς χρωματισμούς ("Cannon" και "Scarface"). Το πατούμενο του "Εκλεκτού" παρά τη σύντομη regular season πρόλαβε να παρουσιαστεί σε αρκετές χρωματικές εκδόσεις εκ των οποίων - κατ' εμέ - ξεχώρισαν οι "All Star", "Christmas", "Miami Nights" και το περίφημο "Dunkman". Αν δε με απατά η μνήμη μου το τελευταίο theme με τον ιπτάμενο LeBron εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο LeBron II κι έκτοτε εμφανίζεται σε κάθε νέο μοντέλο της signature σειράς ενώ που και που φιλοξενείται κι απ' τη σειρά Soldier. Για να αποδοθεί σ' ένα μπασκετικό ο τίτλος "Dunkman" θα πρέπει η "επιδερμίδα" του να απαρτίζεται από δύο χρώματα, οπωσδήποτε γκρι και πράσινο ή κατά καιρούς έντονο λάιμ και φυσικά θα πρέπει να απεικονίζεται κάπου πάνω σ' αυτό το εναλλακτικό λογότυπο του LBJ που ναι ένα ενσταντανέ από το γνώριμο του στυλ στα one-handed καρφώματά του. Απ' όσο θυμάμαι τον συγκεκριμένο χρωματισμό ο Λεμπρονάκος δεν τον φόρεσε σε κάποιο επίσημο αγώνα του παρ' όλα αυτά τιμήθηκε δεόντως από διάφορους σελέμπριτις και αποτελεί απ' τις πλέον δημοφιλέστερες εκδόσεις στην 14χρονη σειρά του παίχτη.