17 Φεβρουαρίου 2018

Air Jordan III (Black Cement)

The legend is back (again)! Αυτό το σύντομο και περιεκτικότατο κείμενο θα επέλεγα ως λεζάντα που θα συνόδευε τη σημερινή φωτογραφία του πλέον πολυπόθητου μπασκετικού που κυκλοφόρησε ποτέ στη περίπτωση που ήμουν υπεύθυνος στη Nike για την προαναγγελία των επερχόμενων μπασκετικών κωδικών της. Μπορεί το έναυσμα για τη θριαμβευτική έως τώρα πορεία της σειράς να δόθηκε με το Air Jordan I (ή το Nike Air Ship για μερικούς) όμως είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως το μοντέλο που ξεκίνησε να καθιερώνει τη Nike στις συνειδήσεις των απανταχού μπασκετόφιλων ήταν το Air Jordan III. Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη κυκλοφορία του μοντέλου που έμελλε να πείσει τον Michael Jordan να συνεχίσει τη συνεργασία του με την τότε άσημη στο ευρύ κοινό αμερικάνικη εταιρεία. Η Nike θα πρέπει να ευλογεί την τύχη της που ο τότε αρχιτέκτονας Tinker Hatfield εμπνεύστηκε ένα μοντέλο που ενθουσίασε τον μετέπειτα GOAT και τον επανέφερε πίσω στο Oregon.
Το Air Jordan III παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα εντός αγωνιστικού χώρου κατά τη διάρκεια του All Star Game του 1988 που πραγματοποιήθηκε στο Chicago Stadium. Κατά τη πρώτη μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ο MJ εμφανίστηκε στο γνώριμο κοινό του φορώντας τα "White Cement" 3άρια για να υπερασπιστεί του τίτλο που κέρδισε τη προηγούμενη χρονιά. Η επική του μονομαχία με τον εκρηκτικό Dominique Wilkins ή αλλιώς "Human Highlight Film" παραμένει μέχρι και σήμερα στις κορυφαίες στιγμές του δημοφιλούς αυτού θεσμού με τον GOAT τελικώς να αναδεικνύεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά νικητής του διαγωνισμού. Ο MJ που είχε βαλθεί να κατακτήσει εκείνη τη σεζόν κάθε ατομική διάκριση που υπήρχε συμμετείχε την επόμενη μέρα και στον αγώνα των All Star φορώντας όμως τη περίφημη μαύρη έκδοση των 3αριών που καλείται "Black Cement". Ο Μιχαλάκης σκόραρε μια ξεγυρισμένη 40άρα στα 29 μόλις λεπτά που αγωνίστηκε κάτι που ήταν αρκετό ώστε να αναδειχθεί και MVP του αγώνα. Έκτοτε αν επιθυμεί κάποιος να λογίζεται ως ένας αξιόλογος sneakerhead οφείλει να έχει στη κατοχή του το "Black Cement" το οποίο επανανυκλοφορεί φέτος για πέμπτη φορά (1994, 2001, 2008, 2011) μετά το ντεμπούτο του το εξαιρετικά μακρινό 1988. Η φετινή έκδοση προσεγγίζει αρκετά το og μοντέλο του '88 καθώς πέραν των υλικών κατασκευής του και των ορθών χρωματικών επιλογών που χουν γίνει, διαθέτει το κλασικότατο "Nike Air" λογότυπο στο heel counter ενώ στην εξωτερική σόλα έχει επανέλθει η λοξή αναγραφή του ονόματος της εταιρείας δύο στοιχεία που είδαμε και στο "True Blue" του 2016.
Το Air Jordan ΙΙΙ "Black Cement" είναι ίσως από τα εμβληματικότερα υποδήματα στην ιστορία της swoosh κι έχουν γραφεί εκατοντάδες άρθρα για τη συγκεκριμένη σιλουέτα. Ένα από αυτά τα άρθρα μπορείτε να βρείτε και στο παρόν ιστολόγιο στο οποίο περιέχονται πολλές πληροφορίες σχετικά με το 3άρι της Jordan Brand. Στον ακόλουθο σύνδεσμο βρίσκεται ότι χρειάζεστε να γνωρίζετε για τον περίφημο αυτό κωδικό http://greeksneakcollector.blogspot.com/2014/05/air-jordan-iii.html